Vier vrouwen en de Nieuwe Waterweg

150 jaar geschiedenis door de ogen van vrouwen
over de Nieuwe Waterweg

Voor Schiedammers veranderde de aanleg van de Nieuwe Waterweg voorgoed het landschap; de maatschappij en de rol van vrouwen veranderde mee. We vieren 150 jaar Nieuwe Waterweg door een spotlight te zetten op de grootse en kleine, grensverleggende en thuiselijke, gouden oude en vernieuwende verhalen van vrouwen. De geschiedenis van het water tussen Hoek van Holland en Rotterdam, gezien door de ogen van Schiedamse vrouwen.

Het water van de Nieuwe Waterweg stroomt al 150 jaar, via Het Scheur en door de Nieuwe Maas, langs Schiedam. In de archieven is veel bewaard gebleven over het werk in de scheepvaart en in de havens. Van vervoer over water en van overheidsdiensten als de waterpolitie en brug- en sluiswacht. Verhalen en foto’s overwegend van mannen die dit werk deden. In dit project kijk ik -figuurlijk- vanuit een andere hoek naar de Nieuwe Waterweg en verzamel verhalen van vrouwen: wat zien en horen we dan over het leven aan, op en soms zelfs ín het water, in deze periode van 150 jaar geschiedenis?

Verhalen van vrouwen

Vanuit verschillende hoeken zijn er bijzondere verhalen naar boven gekomen en in Het Schrei(ers)huisje in Schiedam zijn er enkele van te zien en te lezen geweest. In een vervolg zullen er nog meer te zien zijn op een binnenlocatie in Schiedam. Daarnaast zullen enkele gepubliceerd worden in het Nieuwe Stadsblad en maak ik een publicatie met daarin de verhalen, gecombineerd met artikelen van historici en andere experts.

Klik op één van de afbeeldingen om de eerste verhalen te lezen van bijzondere vrouwen:

                     

Help je mee Schiedamse vrouwengeschiedenis te schrijven?

Om de tentoonstelling en publicatie mogelijk te maken ben ik op zoek naar enthousiaste (Schiedamse) partijen die een verhaal willen sponsoren! Daarmee maak je mogelijk dat een stukje verborgen Schiedamse geschiedenis door het publiek gezien kan worden en bewaard zal blijven.

Per verhaal is €1000,- ex BTW nodig en alle bijdragen zijn zeer welkom. Wil je een verhaal sponsoren, of een deel ervan? Voor meer informatie bekijk hier de infosheet of stuur een mail aan anouk@milc.nl. Als tegenprestatie is er uiteraard naams- en logovermelding. Een boekpresentatie of lezing op locatie is ook bespreekbaar!

Ken jij ook een verhaal van een vrouw, over het water van de Nieuwe Waterweg?

Heb jij ook een groots, vernieuwend, grensverleggend verhaal van vrouwen aan de Nieuwe Waterweg? Stuur het naar viervrouwen@milc.nl. Alle verhalen worden verzameld en in een boekje gebundeld dat aan het gemeentearchief Schiedam overgedragen zal worden. Zodat deze verhalen van vrouwen over de Nieuwe Waterweg bewaard en gehoord zullen blijven.

 

Schrei(ers)huisje

Het Schrei(ers)huisje is een belangrijk, klein monumentaal gebouw binnen het cultureel erfgoed van Schiedam, dat lang een functie had als wacht- en uitzwaaihuisje voor de veerpont. Sinds 2012 wordt er om de drie à vier maanden een kunstenaar gevraagd een tijdelijk kunstwerk te realiseren, geprogrammeerd door Sjef van Duin en Esther Zitman. Klik hier voor meer informatie over deze historische plek en de projecten.

 

 

 

 

 

Met dank aan alle vertellers, Caroline Nieuwendijk en Merel Blok van gemeentearchief Schiedam, Emiel van Dijk, Joop de Jong, Hof in Zuid, Bibliotheek Schiedam, i-punt S’DAM, De Resolutie, Stichting Het Schrei(ers)huisje.

Het project ‘Vier vrouwen en de Nieuwe Waterweg’ wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Schiedam, S’DAM The New Spirit en 150 Jaar Vooruit.