Woonwagens aan het water

het verhaal van Maria Theresia Bekaert
over de Nieuwe Waterweg
verteld door Jannie Janssen

 

‘Mijn opoe Maria Theresia Bekaert is in 1899 geboren. Zij was een Roma, ook wel Maniese genoemd, een zigeunerin die reisde met haar familie door Zuid-Europa. Ze was met een andere Roma weggelopen en dan -dat is de traditie- ben je zogenoemd getrouwd. De andere dag brak echter de Eerste Wereldoorlog uit en vluchtte opoe’s vriend met zijn familie naar Spanje.

Pas daarna kwam opoe er achter dat ze zwanger was. Opoe’s familie vertrok naar Nederland en daar ontmoette ze een ‘burger’, de Rotterdammer Janssen. Ze trouwden met elkaar en haar kind was inmiddels al geboren, dat is mijn vader. In Schiedam aan het water van de Buitenhavenweg stond een woon- wagenkamp. Daar ging mijn opoe met haar familie in 1918 wonen. Er stonden daar zo’n 20 wagens in twee rijen tegenover elkaar.’

‘Tijdens de Tweede Wereldoorlog reisden ze met z’n allen door Nederland, van plek naar plek, wonend in kraakpanden om niet gevonden te worden door de Duitsers. Na de oorlog woonde opoe weer aan de Buitenhavenweg, tot het hele kamp verplaatst werd naar de Oude Dijk: een vieze verlaten plek aan het spoor in het Hargapark.’

 

Henny Clemens – eveneens een kleinkind van Maria Bekaert en dus een nicht van Jannie – schreef twee boeken over de geschiedenis van hun familie en het leven van zigeuners in Nederland. Beiden verteld vanuit een vrouwelijk perspectief.

Op de cover van Margriet’s keuze, roman over een zigeunerin staat de foto van de overgrootouders van Henny en Jannie. Henny’s andere boek heet Lily, het unieke levensverhaal van een zigeunerin.