Gevierde Vrouwen – festival

19-22 januari 2023
diverse locaties in Schiedam
talkshow, film, VR experience, kunst

Culturele instellingen in Schiedam zetten vrouwen in de spotlights

Om het jaar 2023 inspiratievol te starten wordt in Schiedam van 19 t/m 22 januari het festival Gevierde Vrouwen georganiseerd, dat bijzondere vrouwen met inspirerende en baanbrekende initiatieven in de spotlights zet. Het is een vierdaags, volledig gratis te bezoeken programma met een virtual reality experience, talkshow, film en een tentoonstellingsbezoek. 

Met Gevierde Vrouwen vieren de Bibliotheek Schiedam, Wenneker Cinema, Stedelijk Museum Schiedam, Het Schrei(ers)huisje en ontwerper Anouk van Mil het vrouwelijk perspectief in de geschiedenis, de letteren, journalistiek, fotografie en muziek. Het geeft een podium aan verschillende innovatieve projecten die zélf als doel hebben om vrouwen een podium te bieden. 

Alle programmaonderdelen zijn op reservering gratis te bezoeken. Zie het programma hieronder voor de reserveringsmogelijkheden.


Programma Gevierde Vrouwen

Talkshow Gevierde Vrouwen
reserveer hier je kaartje: www.bibliotheekschiedam.nl
do 19 januari 20.00u
Bibliotheek in de Korenbeurs
presentatie Cilia Batenburg & Anouk van Mil

Het festival trapt af met een talkshow in de Bibliotheek Schiedam. Sanneke van Hassel van schrijverscollectief Fixdit komt voordragen uit eigen werk. Fotografe Cigdem Yuksel vertelt over haar grootschalige onderzoek naar de beeldvorming van moslima’s in het ANP en Nederlandse kranten. Archivaris Brandy Sanmoeradi en historica Marjan Beijering schuiven aan over hun inspanningen om de Rotterdamse vrouwengeschiedenis meer zichtbaar en hoorbaar te maken. Singer-songwriter Duraa laat haar poëtische en geëngageerde soulpop horen en de Voorleesbrigade draagt verhalen voor van Vrouwen en de Nieuwe Waterweg.

             

 

Film She Said
reserveer hier je kaartje: www.wennekercinema.nl
vr 20 januari 20.00u
Wenneker Cinema

In oktober 2017 publiceerde de New York Times het artikel dat de Weinstein-affaire aan het licht bracht en daarmee de #MeToo-beweging in gang zette. Over dit -inmiddels historisch baanbrekende- onderzoek van journalistes Megan Twohey en Jodi Kantor gaat de film She Said. Op vrijdag 20 januari op reservering vrij te bezoeken in Wenneker Cinema.

 

VR experience Walzer
reserveer hier je kaartje: www.bibliotheekschiedam.nl
za 21 en zo 22 januari 10.00u-17.00u
Beurszaal in de Bibliotheek

In de unieke virtual reality experience Walzer van Frieda Gustavs en Leo Erken wandel je door de geschiedenis van het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw. Verdwaal in een virtuele wereld gemaakt van duizenden beelden van vrouwen, op rommelmarkten en in fotoalbums gevonden. Persoonlijke geschiedenis die verstopt zat in dozen en privéarchieven en door Walzer gezien, gehoord en beleefd kan worden.

 

Rondleiding bij installatie Onzichtbare Handen
reserveer hier je kaartje: rsvp@stedelijkmuseumschiedam.nl
za 21 januari 14.00u-14.30u en zo 22 januari 13.00u-13.30u
Stedelijk Museum Schiedam

Speciaal voor Gevierde Vrouwen organiseert het Stedelijk Museum Schiedam een gratis rondleiding door de tentoonstelling Onzichtbare Handen. Kunstenaar Narges Mohammadi maakte deze ruimtevullende installatie, over een kant van de stad die vaak onzichtbaar blijft: het werk van de thuiszorg. Hieraan gekoppeld onderzocht het museum de onzichtbare geschiedenis van Schiedamse dienstbodes.

 

Het festival Gevierde Vrouwen is een initiatief van Stichting Het Schrei(ers)huisje en Anouk van Mil – MILC, in samenwerking met de Bibliotheek Schiedam, Wenneker Cinema en Stedelijk Museum Schiedam. Met dank aan de gemeente Schiedam.