concept, onderzoek & ontwerp van

Vier Vrouwen en de Nieuwe Waterweg

150 jaar geschiedenis door de ogen van vrouwen

Voor Schiedammers veranderde de aanleg van de Nieuwe Waterweg voorgoed het landschap; de maatschappij en de rol van vrouwen veranderde mee. In het Schrei(ers)huisje vieren we 150 jaar Nieuwe Waterweg door een spotlight te zetten op de grootse en kleine, grensverleggende en thuiselijke, gouden oude en vernieuwende verhalen van vrouwen. De geschiedenis van het water tussen Hoek van Holland en Rotterdam, gezien door de ogen van Schiedamse vrouwen.

Het water van de Nieuwe Waterweg stroomt al 150 jaar, via Het Scheur en door de Nieuwe Maas, langs Schiedam. In de archieven is veel bewaard gebleven over het werk in de scheepvaart en in de havens. Van vervoer over water en van overheidsdiensten als de waterpolitie en brug- en sluiswacht. Verhalen en foto’s overwegend van mannen die dit werk deden. In dit project kijken we -figuurlijk- vanuit een andere hoek naar de Nieuwe Waterweg. We verzamelen verhalen van vrouwen: wat zien en horen we dan over het leven aan, op en soms zelfs ín het water, in deze periode van 150 jaar geschiedenis?

Verhalen van vrouwen

Klik op één van de afbeeldingen om de verhalen te lezen van deze bijzondere vrouwen:

                     

 

Ken jij ook een verhaal van een vrouw, over het water van de Nieuwe Waterweg?

Heb jij ook een groots, vernieuwend, grensverleggend verhaal van vrouwen aan de Nieuwe Waterweg? Stuur het naar viervrouwen@milc.nl. Alle verhalen worden verzameld en in een boekje gebundeld dat aan het gemeentearchief Schiedam overgedragen zal worden. Zodat deze verhalen van vrouwen over de Nieuwe Waterweg bewaard en gehoord zullen blijven.

 

Schrei(ers)huisje

Het Schrei(ers)huisje is een belangrijk, klein monumentaal gebouw binnen het cultureel erfgoed van Schiedam, dat lang een functie had als wacht- en uitzwaaihuisje voor de veerpont. Sinds 2012 wordt er om de drie à vier maanden een kunstenaar gevraagd een tijdelijk kunstwerk te realiseren, geprogrammeerd door Sjef van Duin en Esther Zitman. Klik hier voor meer informatie over deze historische plek en de projecten.

 

 

 

 

 

Met dank aan alle vertellers, Caroline Nieuwendijk en Merel Blok van gemeentearchief Schiedam, Emiel van Dijk, Joop de Jong, Hof in Zuid, Bibliotheek Schiedam, i-punt S’DAM, De Resolutie, Stichting Het Schrei(ers)huisje.

Het project ‘Vier vrouwen en de Nieuwe Waterweg’ wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Schiedam, S’DAM The New Spirit en 150 Jaar Vooruit.