artwork voor
Piet Paaltjens Recordings
van Excelsior Recordings
Piet Paaltjens is het alter ego van de melancholische, 19e eeuwse dichter en dominee François HaverSchmidt. Ter ere van het 125e uitgeefjubileum van zijn bekendste dichtbundel Snikken en Grimlachjes namen Excelsior Recordings en 12 bekende Nederlandse artiesten de Piet Paaltjens Recordings op: de gedichten van Piet Paaltjens als inspiratie voor nieuw werk van onder andere The Kik, Spinvis en Freek de Jonge.
De dualiteit in zowel de gedichten als het project zelf vormden het uitgangspunt voor het artwork en de albumillustraties. Waar François HaverSchmidt als dominee hoop en liefde en geluk predikte voelde hij zich persoonlijk vaak neerslachtig en leed hij aan depressiviteit, mede door zijn ervaringen met de moeilijke levens van zijn parochianen. Hij gebruikte zijn alter ego om hier op ironische wijze tegenwicht aan te bieden. Snikken en Grimlachjes wordt ook wel eens omschreven als cynisch romantisch.
Het project Piet Paaltjens Recordings had eveneens een zekere cynische romantiek in zich: teksten van een 19e eeuwse dominee op muziek gezet door enkele van Neerlands hedendaagse artiesten. In het artwork worden deze twee werelden gecombineerd door gebruik van beeldtaal van enerzijds glas-in-lood en anderzijds tatoeages. De illustraties zijn inhoudelijk gebaseerd op de originele teksten van Piet Paaltjens en bevatten dezelfde filosofische melancholie met een knipoog. Van deze illustraties heb ik op eigen initiatief in kleine oplage riso prints gemaakt.
Piet Paaltjens Recordings luisteren? Het album is nog steeds te koop en ook online beschikbaar via Spotify.
Interesse in een Piet Paaltjens riso? Of misschien wel allemaal? Klik op de overzichtsafbeelding om ze alle 12 goed te bekijken, en mail me je favoriet(en). Ik stuur deze dan naar je op! Prijs voor 1 riso is €15,-, de hele serie van 12 stuks kost €150,-.
Naast de Recordings organiseerde De Bibliotheek Schiedam in oktober 2017 een bijbehorend festival genaamd Piet Paaltjens Parade, waarvoor MILC alle uitingen heeft ontworpen. Het programma bevatte onder andere een lezing van Arnon Grunberg, huiskamerconcerten van Jan Rot, een expositie van historisch materiaal en een voordracht van Ester Naomi Perquin, toen Dichter des Vaderlands, op het graf van HaverSchmidt.