concept, uitvoering & montage van

Moeder

voor mijn grootmoeder en overgrootmoeder

In de podcastschool van audiocollectief SCHIK maakte ik een kort audioverhaal met mijn lieve oma. Over moeders, over generaties, over verlies, over TBC en over liefde. Liefde voor elkaar en voor het leven.

Mijn levenslustige oma Tini had op haar 88e nog maar kort te leven en blikte met mij terug op het verlies van haar moeder, mijn overgrootmoeder Rika. Die – net als eerder haar man, mijn overgrootvader – op jonge leeftijd overleed aan TBC en vier jonge kinderen achter liet, in een Nederland dat net uit oorlog kwam.

Het gesprek met mijn oma, in de laatste maanden van haar leven, was uniek. Want eigenlijk praatte zij nauwelijks over vroeger, het liefst niet over ziek zijn en zeker niet over de dood. Het korte audioverhaal Moeder geeft een klein inkijkje in het trauma van ziekte en verlies. Maar het is vooral een kleine reis, steeds van kind tot moeder, naar mijn overgrootmoeder. Met wie ik voor het eerst een beetje in contact kwam, dankzij de dappere laatste verhalen van mijn oma. Een ode aan de moeders, de generaties en levenslust voor mij.

Luister Moeder – een kort audioverhaal hier:

 

Met dank aan: mijn oma Tini Jansen – Van Winden, mijn moeder Jeanette van Mil – Jansen, mijn zoontje Kaj van Mil en alle anderen die hun stemmen wilden ‘doneren’ om dit verhaal te kunnen vertellen. In het bijzonder ook Nele Eeckhout, Siona Houthuys en Mirke Kist van audiocollectief SCHIK en Grandbrothers voor de toestemming stukjes uit hun prachtige nummer Bloodflow te mogen gebruiken.