ontwerp & organisatie voor

Mars met de Moeders

met 8 Maart Comité Rotterdam

Op 11 november 2021 liepen honderden mensen de Mars met de Moeders in Rotterdam. De mars was een protest geïnitieerd door slachtoffers van het toeslagenschandaal samen met het 8 Maart Comité Rotterdam. Als oproep aan de overheid om de schadevergoeding voor de tienduizenden getroffen gezinnen te versnellen. De mars kreeg brede aandacht en haalde nationaal en internationaal nieuws.

Onder de menigte waren Kamerleden Renske Leijten (SP), Farid Azarkan (Denk) en Pieter Omtzigt (CDA). Een lange stoet vertrok vanaf het stadhuis van Rotterdam, liep via de Erasmusbrug, om te eindigen bij het belastingkantoor aan de Laan op Zuid. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen kreeg hier persoonlijk een programma van eisen overhandigd van twee gedupeerde moeders.

Historische dag

In de strijd voor rechtvaardigheid, erkenning en herstel in de toeslagenaffaire is 11 november een belangrijk moment. In 2019 stapte een aantal moeders samen met Renske Leijten naar het Rotterdamse belastingkantoor. Ze vroegen om een verklaring voor de valse fraudebeschuldigingen en gedwongen ’terug’ betaling van enorme sommen geld. Hun actie bracht het toeslagenschandaal aan het licht. Er werd bloot gelegd dat de Belastingdienst discrimineert, institutioneel racisme in de hand werkt en haar eigen wet- en regelgeving niet naleeft.

47.000 slachtoffers

De problemen waren twee jaar later nog steeds niet opgelost en alleen maar omvangrijker geworden. Zeker 47.000 ouders zijn ten onrechte bestempeld als fraudeurs met kinderopvangtoeslag. Dat heeft ertoe geleid dat hun families in diepe schulden zijn geraakt en grote financiële stress hebben. Meer dan 100.000 kinderen zijn door de staat tot armoede gebombardeerd en van hun toekomst beroofd.

Empowerment

Een groeiende groep moeders zocht naar een manier om contact te maken met andere slachtoffers. Om gezien, gehoord en erkend te worden voor hun tragische problemen en collectief te strijden voor gerechtigheid en oplossingen. Ze sloegen de handen ineen met het Rotterdamse 8 Maart Comité, waar ik onderdeel van ben, en samen gingen we organiseren en activeren.

Het was een intensief en intens proces van delen, discussiëren en creëren. Dat resulteerde in het Mars met de Moeders initiatief en een uitgebreid programma van eisen. Dit proces gaf niet alleen de betrokken moeders kracht, maar ook andere getroffen ouders en families, en heeft veel aandacht gegenereerd voor de slachtoffers. Foto’s van de Mars met de Moeders, met de door mij ontworpen identiteit, zijn iconisch geworden voor het schandaal over kinderopvangtoeslag en worden nog regelmatig gebruikt in gerelateerde nieuwsberichten.

Mars met de Moeders
www.marsmetdemoeders.nl

organisatie: de moeders
met: het 8 Maart Comité Rotterdam (Ramona Cairo, Loes de Kleijn, Anouk van Mil, Ineke Palm, Wendy de Rijk & Brandy Sanmoeradi)
ontwerp: MILC – Anouk van Mil
website: TWEE agency
foto’s mars: Sanne Donders, Ramon van Flymen, Frank de Roo, Koen van Weel, Anouk van Mil
foto’s drukwerk: Vera Cornel