concept, onderzoek & ontwerp

Helden van de gelijkwaardigheid

eigen project op DDW2020

Helden van de Gelijkwaardigheid is een project met en over bijzondere Nederlanders die in de afgelopen 100 jaar een belangrijke rol hebben gespeeld in het vergroten van gelijkwaardigheid in Nederland. Op hun manier. In hun tijd. Voor hun strijd. Tijdens DDW 2020 ging het project van start, met een online Collect-a-thon en drie online talks.

Tijdens Dutch Design Week 2020 was de aftrap van een onderzoektocht naar mensen, ideeën, verhalen, levensvisies, gebeurtenissen, drijfveren, herinneringen en acties gericht op gelijkwaardigheid. Van toen, nu en later.

 

 

Door het organiseren van een Collect-a-thon, een zelf ontworpen proces van collectief verzamelen, wilde ik samen met het DDW-publiek kennis maken met de Helden van de Gelijkwaardigheid. In 4 rondes van online bevragen en discussiëren hielp de Collect-a-thon bij het zoeken naar content over gelijkwaardigheid in Nederland, naar informatie en opvattingen over sleutelpersonen en sleutelmomenten. Om context te geven aan deze zoektocht, en het groeiende collectieve archief, heb ik 3 livestream Collect-a-thon Talks georganiseerd. Met experts op het gebied van archivering, verzamelen, protestbeelden en de toegankelijkheid en zichtbaarheid van historisch materiaal: archivaris Brandy Sanmoeradi, fotograaf Marwan Magroun en historicus Klaas Kornaat.

scroll omlaag voor de livestreams

 

Het collectief gecreëerde archief heb ik uiteindelijk in een ruimtelijk ontwerp samengebracht. Waarin elk stukje informatie in dezelfde, gestandaardiseerde vorm werd weergegeven. Allemaal naast elkaar, elkaar kruisend en aanrakend, letterlijk en figuurlijk. Alles nog, of opnieuw, open voor interpretatie en inspirerende nieuwe inzichten.

De toekomst
Helden van de Gelijkwaardigheid is een project dat mag groeien en evolueren, met steeds meer focus en aandacht voor de mensen achter de gelijkwaardigheidstrijd(en) in Nederland. Werden, of worden, deze mensen gezien? En hoe? Als held, onruststoker, rolmodel, visionair, voorbeeld, relschopper of gamechanger? In wie herkennen we ons of willen we onszelf herkennen? En in wie doen we dat niet?

Wat kunnen we leren van deze helden? Van hun proces, hun idealen en ideeën? Van hun doorzettingsvermogen, motivatie, wilskracht en vastberadenheid? Van hun overeenkomsten en van hun verschillen en tegenstrijdigheden?

 

Bekijk de Collect-a-thon Talks

Livestream met Brandy Sanmoeradi
archivaris bij Gerrit Rietveld Academie en community archive project Gerse Vrouwen

Livestream met Marwan Magroun
fotograaf, videomaker en curator van de tentoonstelling De Collectie Belicht in het Nederlands Fotomuseum

Livestream met Klaas Kornaat
historicus, verzamelaar en expert op het gebied van protestbeelden