community archiving & oral history van

Gerse Vrouwen archieven

voor Stadsarchief Rotterdam, Dona Daria en DIG IT UP

In Rotterdam werd in 2019 bij Dona Daria – centrum voor emancipatie en inclusiviteit – een bijzondere zoldervondst gedaan over de geschiedenis van de Rotterdamse vrouwenstrijd: de vergeten en verstofte archieven van vijf lokale vrouwenbewegingen, actief tussen circa 1970 en de millenniumwisseling. Het was de aanleiding voor het omvangrijke project Gerse Vrouwen.

Community archiving

Met het community archiving traject binnen Gerse Vrouwen werden deze vondsten tussen 2020 en 2022 gearchiveerd, ontsloten en openbaar gemaakt. Onder leiding van archivaris Brandy Sanmoeradi werkte ik hieraan van start tot overdracht, in opdracht van het Stadsarchief Rotterdam, Dona Daria en erfgoedlab DIG IT UP. Het bleek materiaal van archiefvormers dat het Stadsarchief Rotterdam nog niet rijk was. En dat nieuwe, nog onderbelichte, historische informatie bood over de tweede feministische golf in Nederland: beschreven, beleefd en bewaard vanuit een Rotterdams perspectief.

 

Oral history

Ook werden er oral history interviews gedaan, onder leiding van historica Marjan Beijering van Geschiedenislab. Verschillende ‘gerse vrouwen’, oftewel actieve Rotterdamse feministen uit de jaren ’70 en ’80, vertelden daarin over specifieke acties, locaties en personen. Deze audiofragmenten zijn opgenomen in het Stadsarchief Rotterdam. Luister hier naar een kleine compilatie uit deze interviews:

 

Expositie

Bij erfgoedlab DIG IT UP werd in 2021 een expositie ingericht, door mij gecureerd. Lees en zie hier meer over Gerse Vrouwen expo.

 

 

Foto’s: Marcella Homsma